Fysiotherapie Bouwens > Parkinson

Parkinson

Voor wie te horen krijgt dat hij of zij de ziekte van Parkinson heeft, is dat een emotionele en heftige diagnose, maar soms ook een bevestiging van problemen. Bouwens heeft via ParkinsonNet de nodige extra cursussen gevolgd om mensen met deze aandoening goed te kunnen begeleiden.

ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners, die gespecialiseerd zijn in het begeleiden en behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson. Meer dan 2700 zorgverleners (onder andere neurologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen) zijn aangesloten bij dit netwerk.

De meerwaarde van een ParkinsonNet therapeut is:

  • Hij of zij is via cursussen en congressen gespecialiseerd in het behandelen van mensen met Parkinson
  • Hij of zij heeft specifieke expertise en werkt volgens de richtlijnen (KNGF-richtlijn Ziekte van Parkinson en de multidisciplinaire richtlijn van het ParkinsonNet)
  • De therapeut heeft een nauwe samenwerking binnen het lokale netwerk ( ParkinsonNet
    Breda ) met onder andere de neuroloog, parkinsonverpleegkundige, ergotherapeuten en logopedisten.

Behandeling in onze praktijk kan bestaan uit verbeteren van specifieke dagelijkse activiteiten zoals omrollen in bed, lopen, opstaan vanuit de stoel. Daarnaast kan het nodig zijn om de conditie te onderhouden of op te bouwen. Voorlichting en adviezen behoren ook tot de behandeling.

Parkinson heeft een bepaald verloop. In het eerste stadium kan er vaak nog vele jaren zonder al te veel klachten geleefd worden. De eerste symptomen van Parkinson kunnen zijn trillende ledematen, struikelen of niet stabiel op de benen staan, een veranderend handschrift, lusteloosheid en een gebrek aan energie. In het verloop van deze jaren ontwikkelen de symptomen zich verder, maar zijn deze nog voldoende te behandelen. In dit stadium zal de fysiotherapeut zich vooral richten op uw conditie, evenwicht, spierkracht en plezier houden in bewegen.

In een later stadium worden de symptomen steeds heftiger. Dit levert steeds meer beperkingen op voor de patiënt. De  ziekte kan slechts afgeremd worden met medicatie, maar er zal hoe dan ook achteruitgang plaatsvinden. In deze fase kan onze praktijk veel betekenen voor u. Behouden van de functies, eventueel leren lopen met een loophulpmiddel, juiste lichaamshouding aanleren en tips geven over hoe bewegingen beter en efficiënter uitgevoerd kunnen worden.