Fysiotherapie Bouwens > Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het weefsel. Oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht in aan- en afvoer van vocht.

Net als de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfstelsel waar lymfe doorheen stroomt. Het lymfstelsel is alleen een afvoerend systeem.In dit systeem kunnen zich problemen voordoen. De aanleg vanaf de geboorte kan niet goed zijn, maar er kan ook oedeem ontstaan op basis van een andere aandoening.

Een bekende aandoening is het armoedeem na een borstoperatie, waarbij delen van het lymfestelsel worden verwijderd of beschadigd raken door bestraling. Dit type oedeem noemt men lymfeoedeem. Lymfoedeem kan in heel het lichaam ontstaan. Ook bestaat het zogenoemde veneus oedeem. Dit oedeem ontstaat op basis van een te hoge druk in het veneuze gedeelte van de bloedsomloop. Er wordt te veel vocht uit de venen geperst, zodat het lymfesysteem dit niet kan verwerken. Bekende oorzaken voor veneus oedeem zijn hoge bloeddruk, trombose en spataderen.

Verder komt ook nog Lipoedeem voor. Dit is een minder bekend type oedeem. Het is een pijnlijke chronische ziekte, veroorzaakt door een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Het gevolg is onderhuidse ophoping van vet (lip) en vocht (oedeem).

De therapie begint met een vraaggesprek waarbij we uw klachten in kaart brengen en een lichamelijk onderzoek.

De behandeling
Er zijn een aantal onderdelen die deel uit kunnen maken van de therapie:

  • manuele lymfedrainage (een heel lichte massagetechniek om de lymfebanen te stimuleren)
  • oefeningen om de mobiliteit van de gewrichten te behouden of te verbeteren
  • Compressietherapie (drukverbanden of therapeutische elastische kousen)
  • fibrosering van de huid verminderen en oedeemremming door Deep Oscillation therapie.

De gekozen behandeling en de uiteindelijke behandeleffecten zijn afhankelijk van de ernst, de oorzaak en de duur van het oedeem en van de mate van de eigen inzet van de persoon in kwestie. De uiteindelijke doelen zijn spanningsafname, pijnvermindering, omvangsvermindering, functieverbetering en preventie van infectiekansen.
Echter oedeem blijft een chronische aandoening die voortdurende zorg en aandacht behoeft. Een verwijsbrief van specialist of huisarts kan zorgen voor volledige vergoeding van de behandeling.
Joyce van Wegen heeft de opleiding therapeutische manuele lymfedrainage en therapeutische lymfedrainage bij borstkanker gevolgd via het NPI.
Tevens kan er in de praktijk een therapeutische elastische kous voor de arm of been worden aangemeten.